Alpackan ger den bästa ullen?

Alpackan har sitt ursprung i Peru där 85 % av alla alpackor finns vilket motsvarar 2,5 miljoner. Alpackan finns även i Chile, Equador och Argentina och sedan 1984 är det tillåtet att importera den. Detta har gjort att den med tiden har spridit sig runt världen och dess ull har blivit väldigt populär att använda för tillverkning av kläder och filtar. I Sverige finns flera uppfödare av alpackor. Men djuret används inte bara för sin ull utan också för sitt trevliga sällskap då Alpackan är känd för sitt lugna och harmoniska humör. Alpackan anses ha en av världens bästa ullsorter. Ullen är nästan helt fri från lanolin vilket gör att ullen känns väldigt torr i jämförelse med fårull som är väldigt fet i sin karaktär. Alpackaullen har också visat sig fungera hos allergiker som är allergiska mot fårullen, detta gäller inte för alla men till en stor procent.

Något annat som gör Alpackaullen så populär är dess breda färgskala. Sammanlagt så finns det 22 basfärger och dessa utgör cirka 250 olika nyanser. De flesta som föder upp Alpackor köper enfärgade sorter så att ullen ska bli lättare att sortera ut. Vill man ha färger utanför denna färgskala så är ullen lätt att färga. Detta brukar ses i de populära stickade tröjorna från Peru.
På marknader runt om i landet så brukar plagg gjorda på alpackaull säljas. Extra populära är strumpor i alpackaull som brukar vara perfekt att ha under vinterhalvåret då man varken svettas eller fryser när man har dem på sig. Filtar i alpackaull är också väldigt populärt. Om man inte besöker marknader så ofta så kan man söka på internet då väldigt många säljer sina alpackaplagg via sina webbutiker på nätet, så dessa fina varma plagg finns bara några klick bort.