Dammode i tiden

Dammode 30-tal

Det romantiska modet kom tillbaka på 30-talet och det skulle vara lite mer feminint. Det var neutrala kläder som var väldigt enkla. Det ansågs att det vara dålig smak att se rik ut på grund av den stora depressionen som pågick i USA, som även hade smittat av sig på andra länder.

Dammode 60-tal

Här började ungdomarna göra revolt mot det gamla och trista modet. Musiken började utvecklas och även kulturen i samhället. Man kastade bort långa kjolar och den korta minikjolen fick ta plats i garderoben i stället. Jumpsuiten kom på 60-talet, en heldräkt för kvinnor. Populära färger var rosa, ljusblått, pistasch, gult och turkost.

Dammode 70-tal

Under 70-talet blev modet mycket influerat av dåtidens starka politiska ställningstaganden. Kläderna blev en symbol och en förklaring för den politiska åsikt som man stod för. Kvinnorörelsen beslutade att bränna sina BH:ar i protest och bar samtidigt kostym. När man demonstrerade mot krigen så bar man militärkläder. Många klädkedjor tog tillfället i akt och tillverkade och sålde kläder som skulle passa in i olika politiska åsiktsgrupper. Hippieeran kom och man bar utsvängda jeans med en tight top. Färgglada kläder med olika, och otippade kombinationer var populära.

Dammode 80-tal

På 80-talet dominerade disko. John Travolta hade gjort så att hela världen fick diskofeber genom filmen Saturday Night Fever i slutet av 70-talet. V-jeans och axelvaddar hängde i garderoben. Vissa brukar säga att 80-talet bestod av Spandex, leggings, tuperat hår och skarpa färger. Mycket pastellfärger skulle det vara, chockrosa, neongul, mintgrön, turkos och aprikos var det hetaste man kunde ha på 80-talet. Även sminkmodet gick hand i hand med kläderna. Det var skarpa färger även där och man skulle ha riktigt röda kinder, då var man ”inne”. Jeansskjortor och kråsskjortor var plagg som också sålde väldigt bra under detta årtionde.

Dammode 90-tal

Adidas och andra märken blev allt mer viktigare på 90-talet. Kläderna blev en statussymbol och hade man inte Levi’s 501:or så var man inte cool helt enkelt. 90-talet bjöd också på en helt den nya inslag i modet. Större delen av det kom från musiken. Nirvana startade grungevågen och alla skulle vara rebelliska och klä sig i flanellskjortor och trasiga jeans. Spice Girls var ett annat band som förde in ”girl power” i modet, ett tjejigare mode som också sänkte åldern på de som följde efter. Tidigare hade kvinnor i 20 års ålder tagit efter modet, men nu klättrade det ner till 10-12 åringar som ville klä sig och bli som Spice Girls.

Dammode 2000-tal

Under 2000-talet så kom en stark retrokultur in och kvinnor började klä sig i begagnade kläder som man hade köpt på second hand. Ett vintagemode blev populärt och är fortfarande aktuellt idag. Även kardborreband på skor för vuxna blev en innegrej, inte bara för barn som inte kunde knyta sina skor. Nu på senare tid har 70-talet börjat återvända lite smått. Enorma solglasögon är återigen populärt. Man kan också se att det blandat mycket från alla olika årtionden. Kläder från 60-, 70-, 80- och 90-talet kombineras ihop till en outfit.