Glasögon som mode och accessoar

Mycket av ett mode och styling är direkt beroende av accessoarer. Det kan vara smycken, klockor, halsdukar, hattar och glasögon. Det sistnämnda är någon som har kommit att blir en väl använd modeaccessoar i Sverige och världen. Inte bara solglasögon utan vanliga glasögon som man använder, utan någon styrka förstås.

Först lite historia kring glasögon och solglasögon

De allra första glasögonen uppfanns i Venedig på 1200-talet. Det var redan då ett sätt att förbättra synen för de med nedsatt syn. Innan man uppfann glasögonen så var yrkeslivet helt enkelt slut när man blev äldre och fick problem med att se, det kunde bli så tidigt som i 40 års åldern. De första modellerna av glasögon kallades för ”nitglasögon”. Det var två enkla glas som satt fast med en nit och klämdes sedan fast på näsan när man skulle använda dem. Fast satt de sällan, man kunde knappt röra sig, då ramlade glasögonen av.

Senare kom det en annan modell som var tillverkade med bågar som satt fast bättre på näsan, dessa kallades för bågbrillor. Öronhållare fanns då på plats som säkrade glasögonen på huvudet.

Genom historien så har man alltid förknippat visdom med glasögon. Det måste vi säga att det lever fortfarande kvar idag, att personer som bär glasögon automatiskt ska vara smarta.

Historien om solglasögon

Visste du att redan för 8000 år sedan så bar jägare skydd för ögonen. Det var för att skydda sig mot solen och reflektioner från bland annat snön. Dåtidens solglasögon var tillverkade av benbitar, eller trä som hade en liten springa i sig. Man höll dessa sedan framför ögonen för att skydda sig. Trots den tidiga användningen så blev inte solglasögon en vanlig förkommande produkt förrän på 1900-talet. Då började man tillverka konsumentprodukter. Stumfilmerna spred det första solglasögonmodet när skådespelare bar dem för att skydda sina ögon mot de starka strålkastarna i filmstudion. De allra första serietillverkade glasögonen var pilotglasögonen med strålspärr.

Solglasögonen och vanliga glasögon som modeaccessoar

Glasögon och solglasögon har använts som en modeaccessoar under en längre tid. Solglasögon som modepryl blev populär på 60- och 70-talet när den gröna vågen kom. När hippierörelsen startade så kunde man bära runda och färgglada glasögon för att visa att man hade tagit en politisk ställning. Kända personer som påverkade denna trend var bland annat John Lennon och hans fru Yoko Ono som båda bar dessa runda och karakteristiska glasögon.

De vanliga glasögonens intåg som modeattiralj har kommit på senare år. Tidigare har glasögon endast burits av dem som hade synfel. Men nu har det blivit en så kallad ”hipstertrend*” som har medfört att fler och fler köper glasögon utan styrka för att bära dem tillsammans med en outfit. Går man i klädbutikerna eller i en glasögonbutik så kan man se ett stort utbud med vanliga glasögon. De allra populäraste modellerna liknar glasögon från 70-talet med helsvarta, lite kantiga bågar.

*Hipster är en stil som startade någon gång på 90-talet. En hipster är någon som uppfattar sig som lite hippare än andra. Att man bär mode som är före sin tid.