Herrmodet i tiden

Vi går igenom hur modet har förändras genom alla årtionden under 1900-talet. Vi hoppar över ett par av dessa men de flesta kommer att finna med.

Modet på 30-talet

I slutet på 20-talet blev det en stor börskrasch i USA och landet drabbades av en depression. Det fick också Det var en stor fattigdom som spred sig över USA och Europa. Klädmodet för herrar var ännu inte lika utforskat som det för damer. Vanligtvis gick man klädd i kostym eller gubbyxor och en tröja.

Modet på 60-talet

På 60-talet så händer någonting. Det var då musiken och kulturen började utvecklas av ungdomar. Herrmoden började nu förändras och gå från svarta, gråa plagg till mer färgglada kläder för unga. Speciellt den italienska looken kom att fastna i Sverige. Lite mer fina kostymer men det fanns även stilar med slitna jeans och t-shirt, en lite mer rockigare stil.

Modet på 70-talet

70-talet var ett årtionde då vi blev väldigt inspirerade av musik och film. Vi klädde oss som våra idoler. Herrarna bar utsvängda byxor och tajta skjortor eller tröjor. Det var även ett årtionde som fylldes av olika stilar. På 70-talet kunde man vara hippe, punkare och raggare. Stilar som utmärkte sig lite mer än andra.

Modet på 80-talet

80-talet var en tid då man experimenterade mycket med modet. Mycket sportiga influenser med pannband. Axelvaddar hade till och med killarna. 80-talet var tiden då träningskläder blev på modet, att man skulle klä sig som om man skulle träna, men ändå inte. En populär huvudbonad för killar var den klassiska Stenmarksmössan. Tröjor med en snöflinga vad också populär.

80-talet var också pastellfärgernas tid. Killar kunde bära pastellfärgade kläder med en gråspräcklig kavaj. Även det enkla med en vit t-shirt under kavajen blev också på modet. Kläder med mussepig tryck blev populärt, framför allt bland den yngre generationen.

Modet på 90-talet

På 90-talet kom grungemodet till Sverige och värden. Band som Nirvana inspirerade många till att klä sig som dem. Det var oftast en rutig flanellskjorta med vida jeans. Även hip hop-modet började bli allt vanligare bland unga killar. Stora pösiga jeans och byxor som hängde nere vid knävecken. Det var inte ovanligt att halva rumpan syntes. Det var också vid den här tidpunkten som boxerkalsonger blev populärt, mycket tack vare hip hop-modet från USA. Det blev till och med stora tidningsrubriker där man ville förbjuda ”häng” på byxorna i skolan.

Mode på 2000-talet

Nu kommer vi in i nutid. Vad är det som gäller för killar och herrar idag?

Jeans var ett plagg som dominerade början på 2000-talet och gör fortfarande. Det blev en stor grej om att man var tvungen att köpa rätt ”märken” på sina kläder. Cardigans på killar och män blev populärt. Vintagemodet fick sig en språngbräda efter att många Hollywoodkändisar klädde sig i fyndade kläder, även killar. Truckerkepsar blev på modet igen för killar efter att ha varit borta i något årtionde.

Slimmade och tighta byxor var också ett plagg som killar och män bar. Dessa brukar kallas för ”stuprörsjeans”. De var, eller är så tighta så att man får nästan inte på sig dem.