Stringtrosans historia kan spåras tillbaka till antiken, där det finns bevis för att liknande underkläder användes av både grekiska och romerska kvinnor. Dessa underkläder var vanligtvis gjorda av tyg och användes för att täcka könsorganen.
Under medeltiden försvann stringtrosan nästan helt och hållet, och kvinnor använde istället långa, lösa underkläder för att täcka hela underkroppen. Detta ändrades dock under renässansen, då kvinnors kläder blev mer figurnära och kroppen betonades mer. Under denna tid började kvinnor använda underkläder som liknade dagens stringtrosa, dock var de fortfarande gjorda av tyg och täckte fortfarande hela könsorganen.
Det var inte förrän på 1970-talet som stringtrosan som vi känner den idag, med sin karakteristiska tunt band runt midjan och mellan skinkorna, började bli populär. Det var främst i Brasilien där stringtrosan först blev populär, men den spred sig snabbt över hela världen och blev ett modefenomen.
Stringtrosan blev kontroversiell när den först introducerades, då den ansågs vara för utmanande och sexuell. Många kritiserade också stringtrosan för att vara obekväm och för att orsaka hälsoproblem, såsom urinvägsinfektioner och irritation i underlivet. Det har dock inte hindrat stringtrosan från att bli en ikonisk del av underklädesmodet och den fortsätter att vara populär än idag